SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Funktionär på Torns RF

Klubben arrangerar ett antal lokala/regionala tävlingar per år genom tävlingskommittén som tävlingsledning. Där svarar övriga medlemmar (uppstallade och innehavare av ridhuskort) för funktionärbiten. 

 
Klubbtävlingar, TRU-tävlingar, Pay & ride och Pay & Jump  genomförs vanligtvis helt och hållet med hjälp av de tävlande själv och/eller frivilliga krafter. Detta kan variera efter behov.
 
Som funktionär sker anmälan till de olika passen vid tävlingarna via ett google kalkylark, vilket mailas ut i början av varje termin. Respektive tävling öppnas för anmälan ett antal veckor i förväg. Se vilka tävlingar som är planerade i tävlingsterminen. 
Var person/familj skall utföra ett antal poäng per termin, hur många framgår av kalkylarket.

 
 
 
Olika funktionärsuppgifter
Känner du dig osäker om vad de olika uppgifterna innebär eller undrar något om att vara funktionär i allmänhet?
Hör av dig till tk@torns.org

Checka in och ut
På tävlingsdagen anmäler du dig i sekretariatet när du kommer så att tävlingsledare och dina kollegor vet att du är på plats. Likadant när ditt pass är slut för dagen. Detta också för att du ska få dina poäng!
Byten måste man ordna med själv, eller skicka någon annan i sitt ställe, tänk på att en ersättare ska kunna utföra de uppgifter som du själv förväntades att göra.

Många funktionärsuppgifter är densamma för hopptävlingar som dressyr, men vissa skiljer sig åt.
Nedan finns de flesta uppgifter beskrivna.

Tävlingsledare + assisterande
Ä oftast en person från tävlingskommittén och dess arbete börjar långt innan själva tävlingen. Skapar tävlingen i tdb, proposition, kontaktar sponsorer, lägger upp ryttarmeddelande och startlistor i equipe. Har det yttersta ansvaret för tävlingen och ser till så att allt flyter på som det ska och är administrativ chef. Under tävlingens gång fungerar denne som alltiallo och problemlösare. Har kontakt med funktionärer, domare mm. Assisterande TL hjälper tävlingsledaren med vad som behövs.

Sekretariat
Tar emot efteranmälningar, strykningar och uppdaterar equipe under tävlingens gång. Sköter "luckan" i sekretariatet, med frågor från tävlande, försäljning av paketter osv. Vid dressyr dubbelkollas protokollen i equipe, editeras vid behov, samt godkänns. Tar kopia på dressyrprotokoll och sätter ett ex i tävlingspärmen och lämnar ut det andra till ryttarna. Skriver innan tävlingens start ut viktiga papper så som tomma protokoll, startlistor, ryttarmeddelande. Behöver ha god vana i equipeprogrammet.

Speaker
Presenterar ryttare och häst inför varje ritt i mikrofon, presenterar resultat löpande och pratar vid prisutdelningar.

Teknik - enbart för utbildad teknikpersonal
Bygger upp tävlingens datornätverk, samt svarar för löpande support under tävlingens gång. Ansvarar för att högtalare, mikrofon och ljudanläggning fungerar. Sköter den manuella och elektroniska tidtagningen vid hopptävling. 

Domarsekreterare (dressyr)
Sitter tillsammans med domaren och för in i dressyrprotokollet för hand över vad ryttarna får för poäng och kommentarer. Hämtar protokoll samt pennor i sekretariat innan klassens start.

Datorsekreterare (dressyr)
Sitter tillsammans med domaren och för in ryttarnas poäng i equipe via dator/ipad.
Bra uppgift för både stora och små.

Protokollspringare (dressyr)
Hämtar det skrivna protokollet hos domaren efter varje avslutad ritt och går med detta till sekretariatet.
Bra uppgift för både stora och små.

Banchef (hoppning)
Banbyggarens högra hand, ansvarig för att banpersonalen vet vad de ska göra. Lägger upp bommar, höjer hinder etc.

Banpersonal (hoppning)
Står på banan under klasserna. Lägger upp rivna bommar, krattar underlag, höjer mellan klasser osv.

Ringmaster
Står vid insläpp/utsläpp på framridning/tävlingsbana. Är ofta 2-3 stycken placerade på olika ställen och håller kommunikation med varandra genom walkie-talkie vid behov. Dessa ser till att ekipagen får komma in på framridning när det är deras tur, håller maxantalet på framridning, skickas vidare från framridning till tävlingsbana och kommer in på tävlingsbanan. Ringmaster har startlistor till sin hjälp och prickar av ryttarna efter hand. Bra här är att våga ropa högt och tydligt.

Parkeringsvakt
Dirigerar ankommande bilar och transportekipage var och hur de ska parkera. Vid ankomst skall alla tävlande hälsas välkomna samt få en akutlapp där de kan skriva sitt telefonnummer för att lägga i rutan samt en kaffebiljett - dessa lappar hämtar p-vakten i sekretariatet. Innan och efter tävling sätts avspärrningar upp (se anläggningsskiss i aktuellt ryttarmeddelande) och plockas bort, samt flaggor hissas vid infarten. Parkeringsvakter tar fram skottkärror samt redskap till parkering och tömmer dessa vid behov.  

Cafeterian
Köper in och lagar mat, kaffe, fika mm och säljer denna på plats. Ser till så att cafeterian ser fin ut och bord, stolar osv står i bra ordning. 

Traktor - enbart för utbildade harvare/traktorförare
Harvar banorna innan, ev. under och efter tävlingen. Hjälper till vid dressyrtävling att köra ner dressyrstaketet till utebanan från ridhuset. Vid vintertävlingar då ev. hagar kan komma att användas som parkering - vara standby för att dra loss de som kan köra fast.
 
Platinasponsor
Guldsponsorer