Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Våra hästar
Här presenteras alla hästar som medverkar i ridskolan

De flesta hästarna är privatägda, och tränas och tävlas av sina ägare de dagar de inte går i ridskolan. De hästar som ägs av ridskolan har fodervärdar, vilka tar hand om och rider hästen som "sin egen" de dagar hästen inte går lektion.

Detta koncept medför att hästarna som går i ridskolan på så vis kan hålla en bra standard och utbildningsnivå, samtidigt som de får varierad träning. Evelina
Namn: Olivedals Evelina
Född: 2009
Ras: Shetlandsponny
Kön: Sto
Härstamning: Smedjenäs Ervin - Lill-Kasper RS 186
Mankhöjd: ca 105 cm
Färg: Fux
Ägare: Torns Ryttarförening
Fodervärd: Fam. Bergström och fam. Brange

Evelina är en snäll och lite envis ponny. Hon gillar att dra sin vagn och komma ut på uteritter. 

Hon är snäll att rykta och pyssla med i boxen!  När man rider kan hon tycka att det är hon som ska bestämma väg. Då måste ryttaren vara mer envis än Evelina, och ge henne beröm när hon lyder och svänger dit hon ska! Evelina är alltid pigg och travar och galopperar gärna! 

Evelina är visad på riktig utställning och fick då höga poäng av domarna, som tyckte att hon var en mycket fin shetlandsponny!
Spirit

Namn: Spirit

Född: 2005
Ras: Shetlandponny
Härstamning: e. Sjöängens Rival RS u. Ronja RS
Mankhöjd: 110 cm
Färg: Rödskäck
Ägare: Hanna Ericsson
Fodervärd: Fam. Heilj-Kahn

Spirit är utlånad till fam. Heijl-Khan av ridskolechef Hanna Ericsson

Spirit är en lugn och trygg ponny som är duktig på mycket! Han är både körd och riden och har tävlat i dressyr, hoppning och körning. Han är en bra kompis i hagen och gillar att leka med de andra hästarna.


Han har fina rörelser och går lätt på tygeln i alla gångarter, både när man kör och rider, bara man får fart på honom. Men eftersom han är en liten ponny är han också ganska envis och vill gärna prova om han kanske kan få bestämma över sin ryttare. Då får man vara lika envis som honom, tills han lyder! Han är snäll att rykta och pyssla med men han vill ibland knuffas och slänga runt med sitt huvud. Om han gör det får man puttas tillbaka, så att han ger sig. 


Spirit är lite spökrädd och hemma på gården där han egentligen bor, tittar han ibland emot ett speciellt hörn i stallet och gör stora ögon och blåser ur näsborrarna. Då brukar vi säga att han ser spöken där! När man rider ut och där han inte känner igen sig kan han också se "spöken", som ingen annan ser, och skutta till några meter innan man hinner bromsa in honom. Trollis
Namn: Östlundas Trollis 
Född: 2008
Ras: Gotlandsruss
Härstamning: e. Skotte 492, u. Tina 4193
Mankhöjd: 116 cm
Färg: Gulsvart
Ägare: Torns Ryttarförening
Fodervärd: Fam. Lindbladh och fam. Zamudio

Trollis är vår nyaste ponny och flyttade in hösten 2019! Han kommer från samma uppfödare som hästen Molli, och även han är avlad för travtävling. Trollis är pigg och snäll att rida men har ännu inte riktigt lärt sig alla vägarna i ridhuset och hur man gör på ridskola. Därför är det viktigt att vara tydlig med vad man vill och berömma honom när han gör rätt! 

Trollis kan vara lite rädd om sina bakfötter när man borstar där och när man kratsar hovarna. Visa honom därför att du kommer att vara snäll mot honom genom att klappa honom på rumpan först och sedan klappa dig neråt med handen, när du ska ta upp hoven. Annars tycker han mycket om att bli borstad! 

Trollis har en ovanlig färg som heter gulsvart. Hästen har då färgen svart i grunden med ett "blek-anlag" ovanpå. Blek-genen gör så att den svarta färgen blir lite "utspädd" och gör att han ser grå/beige-svart ut. Färgen kan uppstå om man korsar en häst som är isabell eller gulbrun med en häst som är svart. 
Grållan
Namn: Mount B Grey  - "Grållan" 
Född: 2007
Ras: Irländsk Sportponny
Färg: Musblack
Mankhöjd: 132 cm
Ägare: Torns Ryttarförening
Fodervärd: Inka Friberg

Grållan är en snäll och pigg ponny som gillar att rida ut! Hon är snäll att rykta och sadla. När man tränsar kan hon tycka det är obehagligt när man viker hennes öron. Därför får man vara försiktig när man tränsar, så att inte öronen kommer i kläm och hon tycker det är ännu mer obehagligt. 

Grållan har en ovanlig färg, som kallas black. Ännu mer ovanligt är just den nyansen Grållan har, som kallas musblack. Färgen black är vanligare på gamla vilda hästraser, som Islandshäst och Fjordhäst. Det gör att vi tror att Grållan är en korsning med en sådan ras inblandad. 
Molli
Namn: Molli
Född: 2003
Kön: Sto
Ras: Gotlandsruss
Härstamning: e. Ripadals Benni, u. Tina, ue. Windy Boy
Färg: Fux
Mankhöjd: ca 120 cm
Ägare: Fam. Lindbladh

Innan Molli flyttade till ridskolan har hon bland annat varit tävlingsponny i trav! Molli sprang snabbt med sin vagn på banan och vann många lopp! Därför tycker hon fortfarande att det är lite bättre att trava än att galoppera. Ryttaren måste vara tydlig med galoppfattningen, annars är hon hellre kvar i trav! Femi
Namn: Femi
Född: 2005
Kön: Sto
Ras: Gotlandsruss
Härstamning: e. Silverboy, u. Kojsan 3689, ue. Morion 285
Färg: Brun
Mankhöjd: 129 cm
Ägare: Torns Ryttarförening
Fodervärd: fam. Jälén och fam. Lauthers-Rosendahl

Femi är ett Gotlandsruss uppfödd på anrika Stuteri Rungegård i Tingsryd i Småland. 

När man rider är Femi mjuk i kroppen och lätt att rida mellan hjälperna. Hon har lite svårare att galoppera i vänster galopp, och tar helst höger galopp, om hon kan. Ett bra knep för att det ska bli lättare att fatta vänster galopp är att fatta i ett hörn! 

Hon är snäll i boxen och tycker om när man pysslar med henne. Femi älskar godis!
Kardemumma
Namn: Kardemumma
Född: 2003
Ras: Svensk Ridponny
Kön: Valack
Härstamning: e: Veronas Gerswin u: Kråkan ue: Kanel
Mankhöjd: 133cm
Färg: Brun
Ägare: Fam. Dahlqvist

Kardemumma är en snäll och nyfiken liten ponny. Har hyrts av flera familjer och stått på Torns i många år. Han försöker alltid göra sitt bästa på lektionerna. Han tycker att det är kul att hoppa och har varit med i klubbtävlingar då och då.  Är tävlad en hel del i dressyr och har många vinster och placeringar i dressyr på lokal nivå.

Ibland blir Kardemumma lite för pigg, och då får vi sätta in honom på mer avancerade lektioner, så han får jobba med hjärnan lite mer, och få mental stimulans! 
Frisky
Namn: Frisky
Född: 2008
Kön: Sto
Ras: irländsk ridponny 
Färg: Gulbrun
Ägare: Ada Lindbom

Frisky är en snäll och lugn ponny som gillar att hoppa! Hon tycker mycket om att bli ryktad. Hon har lagom skumpiga gångarter och mjuk och lugn galopp. 

Frisky har en ovana att "snappa luft" vilket ger upphov till ett lite konstigt ljud när hon gör det. Den här ovanan kan hästar få om de står mycket inne på box och blir uttråkade, eller om de bor i en stressad miljö. Frisky har haft den här ovanan länge. Det är ungefär som när vissa människor biter på naglarna och inte kan sluta med det!  Det smittar inte till andra hästar!

Skalman
Namn: Oldcastle Fat Philip - "Skalman" 
Född: 2008
Ras: irländsk ridponny 
Färg: Brun
Ägare: Torns Ryttarförening
Fodervärd: Fam. Linde

Skalman fick sitt smeknamn på grund av att han inte tycker om att skynda sig :-)

Skalman är en cool ponny som minsann inte låter något uppröra honom! Han är jättesnäll i boxen och att rykta och sadla. Men när man rider gäller det att få fart på honom, annars gör han inte mer än han måste! 

Skalman hoppar oväntat bra och har inga problem att klippa 1,20 m på löshoppningen! Bara man får fart på honom finns inga begränsningar! 
Ella
Namn: Castle Ellis Sheera - Ella
Född: 2012
Ras: Irländsk korsningsponny
Härstamning: okänd
Mankhöjd: 140 cm
Färg: Brun
Ägare: Maja Jälén

Ella är väldigt snäll och tycker om att bli hälsad på. Hon tycker mycket om uteritter och kan bli något stark i ridningen, men lyssnar mycket på ryttaren.
Fizzy
Namn: Tonevane Fizzy 
Född: 2008
Ras: irländsk ridponny 
Färg: Brun
Ägare: Torns Ryttarförening
Fodervärd: Fam. Lenhoff och fam. Mills

Fizzy är jättesnäll och lugn med små nya ryttare, och rolig för de mer rutinerade. Han har lätt för att gå på tygeln, och han hoppar jättebra! När man rider ut är han snäll och pigg! 

Fizzy kan vara lite bufflig med sitt huvud när man håller på med honom från marken. Man måste vara tydlig med att det inte är ok att han puttas med huvudet. Då brukar han sluta!  
Nattis
Namn: Grey Night - "Nattis"
Född: 2007
Kön: Sto
Härstamning: Imp Irland
Färg: Skimmel
Ägare: Torns Ryttarförening
Fodervärd: 

Nattis är en duktig ponny i ridningen som alltid gör sitt bästa och lär sig nya saker väldigt lätt. I hoppningen vill hon ha en ryttare som ger bra support. I boxen är hon snäll och hon älskar att bli borstad men gillar inte när man spänner sadelgjorden så den är viktig att spänna i etapper. Nattis har tävlat dressyr några gånger och vann serietävlingen på Torns 2019

Nattis är alltid svullen i det ena bakbenet, hon bär på överflöd av lymfvätska där. Men det är bra att hon rör på sig ordentligt, så att det blir blodcirkulation i benet, för hon har inte ont av det. Därför ska hon ridas som vanligt trots detta, säger hennes veterinär. 
Pricken
Namn: Toftekaergårds Yankee Boy
Född: 2002
Kön: Valack
Härstamning: Import Danmark
Färg: Brunskäck
Ägare: Edith Lindbom

Pricken har fått sitt smeknamn därför att han har en ”prick” på nosen! Han har tävlat både hoppning och dressyr på LB-nivå och även gått fälttävlan på nivå P80 med sin förra ryttare. Han är en riktigt schysst ponny, alltid snäll och medgörlig: Gör du rätt, gör han sitt bästa för att också göra det. Gör du fel, ger han dig nya chanser.
Freddy
Namn: Freddy
Född: 2008
Ras
Färg: Brun
Ägare: Victor Ståhl

Freddy är en snäll och trevlig ponny som är duktig på både dressyr och hoppning! 

Beauty
Namn: Sandagers Beauty 
Född: 2008
Kön: Sto
Härstamning: Import Danmark
Mankhöjd: 146 cm
Färg: Svartskäck
Ägare: Familjen Brange

Beauty har ett hjärta av guld, och vill alltid vara sin ryttare till lags. I boxen är hon snäll och gosig. När man rider är hon lagom pigg. 
Frasse
Namn: Frasse
Född: 2009
Kön: Valack
Härstamning: e. Herkules, u. Fragansia, ue. Gimmic
Mankhöjd: 148 cm
Färg: Skimmel
Ägare: Fam Lindbom

Frasse är en snäll, glad och pigg ponny som har tävlat mycket hoppning i sitt liv. Han är väldigt snäll och samarbetsvillig i ridningen. han har stora fina gångarter och långa galoppsprång. 

Han älskar att bli ompysslad och borstad! 


Doris
Namn: Darcys Nenagh Twelve - "Doris"
Född: 2012
Kön: Sto
Härstamning: Imp. Irland
Mankhöjd: 148 cm
Färg: Brun
Ägare: Fam Book 

Doris är pigg och glad, vill gärna göra rätt, och blir glad av uppmuntran och beröm. 

Doris är snäll och hjälpsam mot den mer ovana ryttaren och är duktig för den som kan lite mer. Hon har tävlat hoppning upp till Lätt B och hoppar jättefint så länge ryttaren är vänlig men bestämd. Är du säker så är hon också säker! 

Doris älskar att bli ompysslad, rida ut och ta en härlig runda på galoppspåret. Rex
Foto bild 1: Emma Tegler

Namn Rex

Född 1998

Kön Valack

Mankhöjd: 144 cm

Ras: Holländsk New Forest
Härstamning: e: Aladin, u: Angelie, ue: Anydale Nico

Färg: Brun

Ägare Eva Stigbrandt-Larsson/Elin Larsson


Rex är en snäll och känslig, pigg och arbetsvillig ponny! Bra läromästare! Hoppar gärna, men inte så högt längre. Han har gått dressyr upp till LA med fina resultat och hoppning LB/LA. 


Rex är en riktig gentleman, som tar hand om mindre barn och är då schysst och trygg, medan han får fart och blir rolig och pigg, då någon äldre och mer kunnig rider! 

Lotte
Namn: Charlotte Af Ollerup - "Lotte"
Född: 2004
Kön: Sto
Ras: Knabstrup
Härstamning: e: Charmeur Af Langesminde u: Gertrude Af Ollerup ue: Rusty
Mankhöjd: 147 cm
Färg: Brun
Ägare: Bianca & Bella Alm

Lotte är en glad och snäll ponny i all hantering men kan bli lite stark när man rider henne. Hon har mest tävlat hoppning, upp till LB, och har gjort ett par starter i dressyr upp till LB även där.

Lotte är faktiskt en knabstruphäst fast UTAN prickarna, som de flesta knabstrupper annars har :-) 

Niller
Foto: Emma Tegler
Namn: Toftgaards Nice Device
Född: 2009
Kön: Valack
Härstamning: e. Triple Tree’s Prince Perfect, u. Kildemarkens New Wed Fiona, ue. Højmarkens Ikaros
Ägare: Fam Eklund

Niller är en privatägd D-ponny, valack, brun med vit bläs och tre vita sockor, född 2009 och kom till Torns januari 2018. 
Han är en Dansk Ridponny importerad från Danmark. 

Niller är en genomsnäll, kelig och glad ponny som älskar att göra rätt. Hans ägare/ryttare brukar mest tävla dressyr (LC-LB) men har också tävlat hoppning (LE).
Mulle
Foto: Emma Tegler
Namn: Stackarps Marwin 
Född: 2006
Kön: Valack
Härstamning: e: Rodlease Dancing Gold, u: Stackarps Maja, ue: Lorimer RNF 49
Ägare: Fam Eriksson

Stackarps Marwin är en privatägd D-ponny som kallas Mulle. Han går i högstadiegrupperna 2 gånger i veckan och annars tränas och tävlas han regelbundet. Mulle är otroligt snäll i all hantering, väldigt social och vill gärna bli ompysslad. Han är en välutbildad allround-ponny som under åren har tävlat upp till FEI dressyr, LB+ hoppning och P80 terräng. 

Mulle tycker om det mesta och är bussig att rida, han är aldrig dum, men kan ibland se ett ”spöke” och då kan han skutta till.
Luna
Namn: Luna
Född: 2006
Kön: Sto
Härstamning: Imp Belgien
Mankhöjd: 145cm
Färg: Skäck
Ägare: Fam. Palmenäs

Luna är en snäll och glad och lagom pigg ponny! Hon gillar att hoppa, om det inte är för högt, och hjälper gärna till så att det blir rätt! Luna fattar alltid en lugn och mjuk galopp och det går nästan aldrig för fort! 

I boxen vill hon gärna gosa och blir glad om hon får en morot eller ett äpple i krubban!

Luna får eksem i manen och svansen på sommaren. Under sommarmånaderna är det viktigt att sätta på hennes insektstäcke efter lektionen, så att inte eksemen blir sämre.

Luna är en mycket uppskattad ridskolehäst, hon är många elevers absoluta favorit! 
Tara Finn
Tara Finn
Född: 2011
Kön: Valack
Härstamning: e. Newgrange Oisin ue. Garryhinch Finn 
Mankhöjd: 145cm
Ägare: Fam jacobsson

Finn är renrasig connemara importerad från Irland. Hans mamma heter Tara Princess och hans pappa heter Newgrange Oisin.
Finn går i ridskolan två dagar per vecka i högstadiegrupperna. De andra dagarna rids han varierat av sin ryttare och tävlas ibland i hoppning (LC+) och dressyr (LC-LB). Finn har provat lite terräng och tycker det är väldigt kul. Han är extremt snäll, social, glad, duktig och lekfull! 


 
Platinasponsor
Guldsponsorer
 
PENGAR TILL TORNS NÄR DU HANDLAR VIA SPONSORHUSET